Màrqueting
Conceptes bàsics de marquèting de continguts
Ser el millor, ser el més barat o ser l'únic.
Definició de producte.
Qui eres en la xarxa?
Quina és la qualitat del teu acabat?
Qui és el teu públic?
El concepte de massa crítica.
Quantitat, qualitat i densitat de les comunitats digitals.
Quin serà el contingut?
Estil.
Quina serà la periodicitat del teu contingut?
Com promocionaràs el teu contingut.
ClickBait blanc i click bait negre.
Incentivar continguts i creixement orgànic.
Neurociència bàsica.
Pensem en imatges.
El cervell no diferencia la veritat de la mentida.
CONSELLS PER A COMENÇAR
1. Crear un pla per a cada canal de xarxes socials
Si no planifiques correctament, el teu pla no prosperarà. Molts influèncers cometen l'error d'incorporar a cegues el màrqueting en xarxes socials sense una estratègia o un pla. Si no pots respondre preguntes com “per què estàs en les xarxes socials?” o “en quina plataforma de xarxes socials es troba la teua audiència objectiu?” llavors és moment de pressionar el botó de reiniciar. El teu pla de xarxes socials ha de constar de miniplans per a cada canal de xarxes socials en el qual esperes tindre presència. Tindràs un pla per a Twitter, Facebook, entre altres.
Si estàs començant, hauries de treballar en tres llocs de xarxes socials o menys. La majoria dels influènciers que intenten administrar cinc comptes de xarxes socials diferents generalment acaben fent un treball mediocre amb pocs o cap resultat.
2. Publicar regularment
Publicar un tuit per dia no marcarà la diferència. Algunes plataformes com Instagram i *Snapchat no es mouen necessàriament tan ràpid com Twitter o Facebook. És a dir, no és necessari que publiques amb tanta freqüència. No obstant això, has de desenvolupar un cronograma de publicacions de rutina i has de ser consistent.
Això es relaciona amb el teu pla de màrqueting en xarxes socials. Has de decidir el següent:
Amb quines freqüències publicaràs en cada canal de xarxa social
Quin tipus de contingut publicaràs
Les xarxes socials influeixen en el cronograma de publicacions (comunicar-se amb els *influenciadores a través de xarxes socials)
Tingues en compte que els teus seguidors possiblement segueixen a centenars o fins i tot milers d'altres persones. Si no publiques nou contingut amb la freqüència que ho fan els altres comptes, és fàcil perdre's i quedar en l'oblit.
calendari de *publicacion
3. Ser acurat a l'hora de compartir
Quan arriba el moment de decidir què compartir en xarxes socials, la qualitat supera a la quantitat. Has de publicar contingut de manera consistent, però també ha de ser valuós. El contingut de qualitat és:
Rellevant per al teu públic
Útil
Entretingut
Una tendència que s'està tornant popular i de la qual has d'anar amb compte és recórrer a eines que “suggereixen” contingut que pots compartir amb la teua audiència. A vegades els suggeriments són acceptables, però la majoria de les vegades acabes amb molt de contingut suggerit que no és molt rellevant o d'alta qualitat.
El funcionament d'aquestes eines generalment es basen en paraules clau i en les fonts d'actualitzacions de dades. Per exemple, si estàs buscant contingut relacionat amb “màrqueting de contingut”, els teus resultats poden incloure suggeriments com aquesta:
*Unrelated *Suggested *Content
Si no vas tindre temps de verificar els suggeriments i només vas realitzar les publicacions a cegues, és possible que estigues compartint contingut que no siga tan útil per al teu públic. Esforça't per compartir el millor contingut, no sols el que estiga immediatament disponible.
Una manera de tindre una font estable de contingut fresc és crear una llista de llocs de la teua indústria o nínxol que saps que publiquen contingut d'alta qualitat. Agrega'ls a un lector d'RSS com *Feedly. Després, tindràs un panell replet de les últimes publicacions de llocs en els quals confies i saps que publiquen contingut rellevant que pots compartir de manera de confiança amb els teus seguidors.
Fins i tot pots agregar a *Feedly a la teua plataforma de xarxes socials de *Sprout.
*feedly en *sprout social
4. Usar una eina de gestió en xarxes socials
Si estàs usant les plataformes natives de publicació per a Facebook, Twitter i *Linkedin, estàs perdent temps i eres menys productiu. Les eines de xarxes socials com *Sprout Social faciliten molt:
Publicar contingut en plataformes múltiples
Programar publicacions per endavant
Col·laborar amb el teu equip
Consultar totes les fonts de notícies sobre xarxes socials des d'una sola plataforma en comptes d'iniciar sessió en cinc llocs diferents.
Rastrejar i mesurar els teus resultats
Usar una plataforma de xarxes socials ofereix molts altres beneficis i aqueixes instàncies per separat són més que suficients per a fer el primer pas. L'usuari casual pot administrar les seues xarxes socials des dels seus telèfons, però com a empresa, necessites una eines que et permetrà ser més eficient i estratègic.
demo *of *sprout *smart *inbox
5. Publicar més imatges
Els resultats han demostrat que les fotos són el tipus més popular de contingut en xarxes socials per a generar interaccions i participació. Les fotos són les imatges que més es comparteixen en Facebook.
Facebook *Image Posts
També són les que es *retweetean en Twitter.
Twitter *Photo Retuits
L'exemple més evident del poder de les imatges en xarxes socials són llocs com Instagram i *Pinterest, que són impulsats principalment per imatges. De fet, Instagram aconsegueix la major interacció en comparació amb qualsevol altre canal de xarxa social. No és casual que tant Instagram com *Pinterest pogueren guanyar molts adeptes i obtingueren més èxit que qualsevol altres xarxes socials que van fracassar.
Agregar imatges a les publicacions de xarxes socials mai ha sigut més fàcil. Les eines com *Canva i *Landscape et permeten crear imatges amb grandària perfecta que s'adapten a la majoria dels canals de xarxes socials. També pots fer coses com usar imatges per a esdeveniments futurs, prendre fotos de l'empresa i dissenyar altres tasques amb imatges per a publicar i així aconseguir major visualització amb el teu contingut.
No oblides d'agregar Targetes de Twitter al teu lloc web perquè qualsevol publicació de blog que tuites tinga una imatge destacada que s'haja creat just com la nostra. Ajudarà al fet que els teus Tuits es destaquen en les seqüències dels teus seguidors.
6. Prova A/B
Aquest és un consell que molts professionals de xarxes socials aprofiten, però que moltes empreses xicotetes amb presència en xarxes socials desconeixen. Una prova A/B o prova de divisió consta a usar diversos títols per al mateix contingut per a veure quin genera la millor resposta. Els professionals de màrqueting usen molt la prova A/B per a les pàgines d'aterratge (*landing) i les pàgines de vendes, però també es pot incorporar la prova de divisió (*split test) en les publicacions en xarxes socials.
En comptes de publicar un Tuit o realitzar una publicació en Facebook una vegada i després oblidar-te sobre aquest tema, programa un enllaç perquè es compartisca diverses vegades i canvia el títol de cada publicació.
La prova A/B és important perquè les persones reaccionaran de maneres diferents a una publicació segons la còpia. En la nostra publicació Frases d'anomenat a l'acció que aconseguirà conversions, hem repassat una part de la nostra psicologia de les paraules i com les interpretem.
El motiu pel qual un contingut no ha tingut èxit en les xarxes socials es pot deure a un contingut de baixa qualitat o al fet que el títol de la publicació de Tuit, Pin o Facebook no ha captat l'atenció dels teus seguidors.
Usa la funció de planificació de publicacions de *Sprout Social per a programar les publicacions que es compartiran al llarg de la setmana i prova amb diferents títols. Després, analitza quin aconsegueix la major interacció.
*scheduled Tuits
7. Mesurar i analitzar
Per a continuar amb el pròxim consell sobre màrqueting en xarxes socials, has de mesurar els esforços i analitzar els resultats. Més del 40% de les empreses no realitzen un seguiment del retorn de la inversió en xarxes socials, per la qual cosa no saben si el que fan funciona o no. Si no vols estar en aqueix grup, comença per realitzar un seguiment de la teua activitat en xarxes socials des d'ara.
Algunes de les mètriques que vols trobar són les següents.
Abast i interacció per a Facebook
Impressions, visites i esments en Twitter
Impressions, clics i interaccions en *LinkedIn
Impressions i interacció en *Pinterest
M'agrada, comentaris i esments en Instagram
Has de realitzar un seguiment d'aquestes mètriques de manera setmanal, mensual i trimestral perquè sàpies quan i si necessites fer canvis a la teua estratègia de xarxes socials.
8. No témer a pagar per a entrar en el joc
Facebook i altres xarxes socials continuen reduint significativament la quantitat de visibilitat orgànica en les publicacions, per la qual cosa moltes empreses han recorregut a la publicitat paga en xarxes socials per a donar a conéixer el seu missatge. Ja siga difondre una publicació o promocionar un Tuit, la publicitat en xarxes socials és cada vegada més comuna a mesura que aquestes plataformes comencen a créixer.
Si vols accelerar els teus esforços de màrqueting en xarxes socials i tens pressupost per a fer-ho, *incursionar en la publicitat pagada pot valdre la pena. Els costos són generalment inferiors que els d'altres plataformes com Google *Adwords o fins i tot la compra d'espais publicitaris, per la qual cosa la publicitat en xarxes socials pot ser més atractiva per a empreses xicotetes i emprenedories.
Sobretot, tens bones opcions d'adreçament, com a interessos dels usuaris i demografies detallades. Si eres nou en les publicitats pagues en xarxes socials ací compartim un bon kit d'inici que et mostrarà alguns dels principis bàsics.
Facebook *ads
9. Unir-se a comunitats
Dins de les xarxes socials grans, es formen comunitats més xicotetes. Ja siguen grups de Facebook, xats de Twitter, o grups de *LinkedIn, hi ha moltes possibilitats que pugues connectar-te amb persones i empreses afins dins del teu nínxol.
*google plus *communities
La participació en aquestes comunitats t'ajudaran a establir la teua empresa o establir-te a tu com una autoritat. Recorre a les comunitats com una possibilitat de compartir el teu coneixement i interactuar amb *influenciadores. A mesura que comences a connectar-te amb aquests *influenciadores, tindràs més possibilitats que compartisquen els teus continguts amb els seus seguidors en les xarxes socials i possiblement en els seus llocs web.
Busca comunitats relacionades amb la teua indústria en els canals de xarxes socials en els quals tens una presència activa i després comença a unir-te a les comunitats i a participar activament. Comença pels grups de Facebook o els xats de Twitter perquè tendeixen a ser els més actius. No obstant això, això pot variar.
Si eres nou en el món dels xats de Twitter, participa en el pròxim #*SproutChat perquè pugues saber del que es tracta.
10. Crear una comunitat
Què passa si no hi ha comunitats actuals per a la teua indústria o cap està activa? Llavors és el moment just perquè sigues proactiu i crees una.
Si creus que la teua indústria té una quantitat important de persones actives en un canal de xarxa social, comença a comunicar-te per a informar les persones interessades que estàs començant un grup de Facebook, un xat de Twitter o un grup de *LinkedIn i t'agradaria convidar als usuaris al fet que s'unisquen.
A continuació, et presentem algunes idees de grups que pots crear:
Un grup de petites empreses locals per a la teua ciutat.
Grups de persones dins de la teua indústria.
Grups amb altres empreses relacionades amb la teua indústria. Per exemple, agents immobiliaris, corredors hipotecaris i empreses constructores.
Moltes vegades existeix el desig de crear grups, però és possible que ningú haja pensat en la idea o simplement no es van molestar a crear-lo. Pots ser un pioner i dirigir el grup.
11. Interactuar
Aquest consell de màrqueting en xarxes socials pot ser un punt d'inflexió. No sigues l'empresa que només comparteix enllaços tot el temps. La finalitat de les xarxes socials és justament ser social i interactuar amb altres usuaris. En altres paraules, interactuar de manera regular.
Dona una ullada a algunes de les teues últimes publicacions en xarxes socials. Quantes inclouen @esments d'altres persones? Quantes de les teues interaccions són respostes a altres publicacions? Si eres similar a moltes altres empreses, llavors la resposta possiblement és “no moltes”. En canvi, és possible que la teua seqüència de xarxes socials estiga repleta de publicacions de difusió (un títol/un missatge amb un enllaç a un article o sol text).
Diverses vegades has vist l'avís perquè interactues amb el teu públic. Però què vol dir això exactament?
Respondre a les publicacions d'altres persones fins i tot si no et @esmenten a tu
Retuitar
Enllaçar publicacions
Agregar persones a les llistes de Twitter
@esmentes
Bàsicament, voldràs canviar de publicacions unidireccionals en xarxes socials a publicacions bidireccionals. La diferència jau en què les publicacions bidireccionals es fomenten la conversa i la comunicació. D'altra banda, les publicacions unidireccionals no donen lloc pràcticament a respondre una altra cosa més que “bona publicació” o una altra resposta genèrica.
Si estàs compartint un enllaç, sol·licita comentaris i opinions o etiqueta a algú perquè responguen. Pensa en les teues publicacions en xarxes socials com una part d'una conversa.
mitjà social *conversations
12. Observar als teus competidors
Algun dels teus competidors s'està destacant realment en les xarxes socials? Sembla que tots els seus Tuits reben desenes de retuits i les seues publicacions en Instagram reben centenars de m'agrada mentre les teues publicacions i tuits semblen haver passat totalment inadvertits? Si això succeeix, has de començar a analitzar què estan fent que tu no.
Analitza:
El contingut que publiquen
A qui segueixen
Qui els segueixen
Amb quina freqüència publiquen
A quina hora del dia publiquen
Quins tipus de títols usen en les seues publicacions
Les seues publicacions més populars
Això pot donar-te una idea sobre què està funcionant per als teus competidors i per què poden estar tenint més èxit en les xarxes socials. Una vegada que comences a tindre una idea de les estratègies dels teus competidors, voldràs incorporar una cosa de la qual estan fent en el teu pla. Al mateix temps, no voldràs copiar per complet a un competidor.
Per exemple, si notes que un competidor publica moltes imatges, llavors comença a crear més imatges. Intenta publicar a la mateixa hora del dia o amb major freqüència segons l'activitat.
No obstant això, això no és una excusa perquè imites als teus competidors fins al més mínim detall. Els teus clients voldran que sigues únic i hauràs de demostrar que pots adoptar algunes coses dels competidors i cerques altres maneres de millorar aqueixes estratègies.
13. Donar als usuaris un motiu perquè et seguisquen
Per què haurien de seguir a la teua empresa? Aquesta és una pregunta que has de fer-te.
Pensa-ho des de la perspectiva d'un client. Tenen centenars d'opcions de persones que poden seguir per tant has de destacar-te d'alguna manera. Crea un tipus de proposta de valor específicament per als teus canals de xarxes socials. Per exemple:
Comparteixes contingut del darrere d'escena en Instagram
Comparteixes codis de descomptes exclusivament amb els teus seguidors de Twitter
Selecciones el millor contingut de la teua indústria en *LinkedIn
Ofereixes un servei al client en temps real i suport en Twitter
Realitzes seminaris web en *Periscope
El valor ha de ser exclusiu del canal de xarxa social. Si comparteixes regularment els mateixos codis de descomptes a través de correu electrònic o en el teu lloc web que publiques en Twitter, allí no hi ha valor agregat. Realitza cupons exclusius per a xarxes socials. O bé, crea contingut que es publique només per a *Snapchat o només en seqüències en viu per *Periscope perquè hi haja un sentit d'urgència.
14. Construir aliances estratègiques o associacions
La part més difícil de crear una presència en xarxes socials és aconseguir aqueixos primers seguidors inicials. Siguem francs, hi ha menys possibilitats que les persones seguisquen a una empresa amb només 13 seguidors i sense interaccions que una empresa amb 40,000 seguidors i centenars de respostes i m'agrada en cada publicació.
Però, com fas perquè les persones et vegen quan la teua marca no és reconeguda i les persones no coneixen a la teua empresa? Has d'associar-te amb una empresa establida o un *influenciador que ja tinga un seguiment actiu. Diverses empreses han aconseguit un gran èxit amb aquesta tècnica en Instagram, ja que van poder passar de zero seguidors a milers en qüestió de dies o setmanes.
Aquesta estratègia es basa en la filosofia de “Conéixer, Agradar i Confiar”. L'empresa a la qual t'estàs acostant té una audiència de seguidors lleials que els coneixen, els agraden i confien en ells. Si et destaques podràs fer-los saber als seus seguidors que aquesta empresa et recomana. Això ajudarà al fet que els seus clients sàpien que eres una marca que poden reconéixer i en la qual poden confiar.
Existeixen diferents maneres en les quals pots començar amb aquesta tècnica. La manera més simple és aconseguir-ho a través d'un reconeixement pagat. Existeixen diversos llocs que connecten pàgines amb una gran quantitat de seguidors a empreses que estan busquen destacar-se per al seu públic. No obstant això, has d'anar amb compte i investigar abans d'usar un d'aquests serveis i mai has de comprar seguidors falsos.
Instagram *Shoutout
Una altra manera que les marques de confiança promocionen la teua empresa és establir primer relacions amb els *influenciadores i després obtindràs l'oportunitat de desenvolupar-te orgànicament.
Pots començar per enviar un correu electrònic a una marca d'alt nivell on li contes que t'agrada la seua empresa i el contingut que creguen. A continuació, hauries de compartir el seu contingut i mantindre't en contacte. Quan es presente l'oportunitat, desenvolupa algun tipus de contingut o esdeveniment de promoció transversal com un obsequi que et permeta arribar al seu públic i, al seu torn, els oferisques una mica de valor també.
15. Usar paraules clau en les teues publicacions
No subestimes el poder i l'eficàcia de la cerca en xarxes socials. Llocs com Facebook, Twitter, *Pinterest o altres xarxes socials compten amb funcions de cerca que operen com a motors de cerca.
Quan les persones busquen una paraula clau o una frase específica com #*SMM, els robots del lloc busquen en tot el contingut del lloc incloent les teues publicacions i perfils per a mostrar la informació més rellevant. Si inclous paraules clau i frases en les teues publicacions i perfils de xarxes socials és més fàcil que troben a la teua empresa.
L'optimització de les xarxes socials és cada vegada més avançat i precís perquè aquests llocs i aplicacions tenen molt contingut que s'ha de categoritzar. Acostuma't a usar etiquetes comunes, fins i tot en Facebook, i paraules clau rellevants en les publicacions de xarxes socials perquè tingues major possibilitat que et troben usuaris que estan buscant informació sobre temes relacionats en la teua indústria.
16. Aprofitar les etiquetes
Les etiquetes són una de les millors maneres d'ampliar orgànicament el teu abast en les xarxes socials. Tal com el *mencionarámos anteriorment, l'abast orgànic ha caigut dràsticament en Facebook i Twitter en aquests anys i possiblement li segueix Instagram. Per a ampliar el teu abast i obtindre més impressions per a les teues publicacions i Tuits, comença per incorporar etiquetes.
Inserir etiquetes aleatòries no serà tan efectiu com prendre un enfocament estratègic. Investiga sobre etiquetes populars en la indústria així com les etiquetes més genèriques i usats. Aquests són les etiquetes que les persones busquen activament en Twitter i Instagram. Si els agregues en els teus Tuits i publicacions d'Instagram, el teu contingut tindrà més possibilitats de destacar-se en els resultats de cerca.
*trending etiquetes *on *instagram
Monitora l'analítica de la teua etiqueta per a realitzar un seguiment de les etiquetes que estan obtenint la major interacció.
17. Explorar noves xarxes
Qui diu que les marques han d'estar limitades a Facebook, Twitter i Instagram? Si bé aquestes tres xarxes brinden l'abast més ampli, no significa que has de deixar de costat a xarxes més xicotetes o de nínxol.
Per exemple *Medium és una xarxa popular per a publicar contingut amb format llarg. És ideal per a adquirir lideratge intel·lectual i compartir la teua experiència en la indústria. No és tan popular com Facebook o Twitter, però hi ha una audiència prou gran que val la pena explorar.
També has d'estar atent a les xarxes socials emergents. *Snapchat ha estat entre nosaltres des de fa anys, però no va cobrar notorietat per als professionals de màrqueting fins fa poc. Poder detectar d'hora plataformes de xarxes socials com *Snapchat et permetrà estar un peu avance de la competència una vegada que siguen més populars.al fet que siguen més populars.
18. No témer a les vendes
Pràcticament totes les llistes de consells de màrqueting en xarxes socials que trobes en línia t'advertiran de no ser tan promocional. És veritat que mostrar constantment missatges de màrqueting al nostre públic no és una estratègia efectiva. No obstant això, també pots ser molt conservador amb les teues publicacions.
Si tuites un enllaç als teus productes o promociones alguna cosa de tant en tant perquè la teua empresa incremente els seus guanys no és dolent. El motiu pel qual les publicacions promocionals no es fomenten es deu al fet que algunes empreses se sobrepassen al punt de convertir-se en emissores de *spams.
https://www.instagram.com/p/bgkn2kamdkc/
La majoria del teu contingut en xarxes socials és no promocional. Si envies 10 tuits en un dia, almenys, sis o set haurien de ser totalment no promocionals. D'aquesta manera es crearà un equilibri saludable que no tirarà per la borda a la majoria dels teus seguidors.
19. Dirigir les publicacions en xarxes socials
Els teus seguidors no són tots semblants. Si bé la teua empresa pot atraure a una certa demografia, el teu públic consisteix d'individus als quals els poden agradar la teua marca per diferents motius.
Per exemple, pensa en Microsoft. Els clients i seguidors de Microsoft poden abastar des de jugadors a propietaris de petites empreses. A aquestes dues audiències no les atraurà el mateix contingut.
Per a complir amb els diferents segments, Microsoft ha de compartir contingut específic per a cada demografia.
*Sprout Social compta amb funcions per a adreçar les publicacions en xarxes socials que et permetran decidir a qui mostrar les publicacions en xarxes socials. Segons la xarxa, pots dirigir les teues publicacions per ubicació, idioma, demografia i altres criteris.
mitjà social *audience *targeting
Per exemple, vols compartir una publicació en *LinkedIn dirigida a la indústria financera. És possible que aquesta publicació no li interesse als teus seguidors que estan en TU o en la indústria de la salut. En comptes d'omplir la seua seqüència amb contingut irrellevant, pots triar mostrar solament aqueixa publicació a persones en la teua xarxa en la indústria financera.
*linkedin *audience *targeting
Pots provar la funció d'adreçament d'audiència de *Sprout amb una prova gratis.
20. Usar continguts per a incrementar el creixement del públic
La quantitat de seguidors no hauria de ser un *KPI principal perquè no et permeten veure la imatge completa de que bé t'està anant. Tindre 1000 seguidors que interactuen és millor que tindre 5000 robots que et segueixen.
És a dir, la prova social és real. Quan cerques un nou restaurant per a sopar, quines possibilitats hi ha que vages al lloc amb 100 revisions de cinc estreles o al restaurant amb algunes revisions de quatre estreles? El mateix succeeix amb les xarxes socials.
Quan els usuaris veuen que un compte té una gran quantitat de seguidors, consideren que tenen major autoritat i són dignes de confiança. El pensament que subjau a aquesta situació és que si 10.000 persones et segueixen, llavors has de saber del que estàs parlant.
Una bona manera d'aconseguir seguidors inicials quan estàs començant des de zero és realitzar un concurs en les xarxes socials. Els concursos en Twitter i Instagram fomenten la interacció dels usuaris amb tu i promocionen la teua marca. Existeixen diferents tipus de continguts que pots publicar, però has de tindre en compte que ha de ser específic de la marca.
https://www.instagram.com/p/bg6fooztb90/
Si ofereixes obsequis genèrics com una targeta de regal de *Amazon atrauràs a molts cercadors de promocions gratuïtes. En canvi, atorga premis relacionats amb la teua marca. A continuació, et comptem alguns consells per a realitzar un concurs en Instagram reeixit.
21. Fer participar a tot l'equip
La majoria dels consells de màrqueting en xarxes socials que hem compartit fins al moment estaran a càrrec d'una persona o un equip de màrqueting. No obstant això, les xarxes socials no han de caure exclusivament sobre els homes de l'equip de màrqueting.
Si la teua empresa té empleats o diversos departaments, convida'ls a participar perquè puguen materialitzar els esforços de màrqueting en xarxes socials. Ja siga que contribuïsquen amb el contingut del blog o bé realitzen un seguiment dels perfils de l'empresa o altres passos, com més involucrat estiga el teu equip, serà millor.
Una gran eina per a ajudar els empleats a involucrar-se amb l'estratègia de màrqueting en xarxes socials de la teua empresa és *Bambu. Aquesta eina és una plataforma de promoció per a empleats perquè els membres de l'equip puguen compartir amb major facilitat el contingut verificat a través de les plataformes de xarxes socials.
*bambu *advocacy *report
Ací et vam mostrar un exemple sobre com es pot usar *Bambu per a millorar l'estratègia en xarxes socials.
Quan la teua empresa publica un nova publicació en el blog que vols promocionar, pots agregar-lo a la llista verificada del teu equip i els empleats poden compartir-la en els seus perfils de Facebook, Twitter o *LinkedIn.
Posar aquests consells en pràctica
Amb aquests 21 consells sobre màrqueting en xarxes socials, estaràs ben encaminat per a formar una audiència interactiva i establiràs la presència de la teua marca en tots els canals socials. Aquestes tàctiques han funcionat per a algunes de les marques més grans del món i cada recomanació també pot servir-te a tu.
Construïsca la seua estratègia de màrqueting en xarxes socials per a 2022
Escrit per Brent Barnhart
Publicat el 7 d'octubre de 2021
lectura 13 minuts
Compartir
Correu electrònic
Copiar enllaç
Cerca ajustar la seua estratègia de màrqueting en xarxes socials per a 2022?
Bueno! Ara és el moment perfecte per a fer-lo realitat.
En un panorama amb més competència, contingut i xarxes que mai, una estratègia succinta li brinda l'enfocament necessari per a dir "no" als esforços que no compleixen els seus objectius.
És per això que elaborem una guia completa per a crear un pla de màrqueting en xarxes socials des de zero.
Ja siga que siga totalment nou en les xarxes socials o vulga verificar dues vegades les seues prioritats en 2022, aquesta guia ho té cobert.
Fixe objectius que tinguen sentit per al seu negoci
Prenga's el temps per a investigar al seu públic objectiu
Establisca les seues mètriques i KPI més importants
Cree (i seleccione) contingut social atractiu
Faça que la seua presència social siga el més oportuna possible
Avalue el que funciona, la qual cosa no funciona i com mantindre-ho millorar
Incorpore altres departaments a la mescla
1. Establisca metes que tinguen sentit per al seu negoci
Comencem amb una pregunta ràpida:
"Què és el que vol de les xarxes socials, de totes maneres?"
La planificació de l'estratègia de xarxes socials comença amb els seus objectius.
Segons l'Sprout Social Index™ de 2021, els objectius més comuns per a les xarxes socials són augmentar el coneixement de la marca (58%) i augmentar la participació de la comunitat (41%). Ja siga que desitge generar més seguidors o una comunitat més activa, prendre's el temps per a definir els seus objectius socials és el primer pas per a aconseguir-los.
De qualsevol manera, els seus objectius definiran la seua estratègia de màrqueting en xarxes socials i quant temps i energia necessitarà dedicar a les seues campanyes.
Exemples d'objectius de xarxes socials per a 2022 i més enllà
El que realment importa és que establisca objectius de xarxes socials realistes.
Èmfasi en "realista", per cert. Recomanem abordar objectius més xicotets que li permeten escalar els seus esforços socials d'una manera que siga raonable i assequible.
A continuació es presenten alguns objectius de mostra que poden perseguir empreses de totes les formes i grandàries.
Augmentar el coneixement de la marca. Això significa donar a conéixer el seu nom. Per a crear una consciència de marca autèntica i duradora, evite publicar únicament missatges promocionals. En canvi, enfoca't primer en el contingut que emfatitze la teua personalitat i valors.
Generar leads i vendes. Ja siga en línia, a la botiga o directament a través dels seus perfils socials, els seguidors no realitzen compres per accident. Per exemple, es tracta d'alertar als clients sobre nous productes i promocions? Estàs integrant el teu catàleg de productes en els teus perfils socials? Estàs executant ofertes exclusives per a seguidors?
Fes créixer l'audiència de la teua marca. Atraure nous seguidors significa trobar maneres de presentar la teua marca a persones que no han sentit parlar de tu abans.
Fer créixer la seua audiència també significa descobrir converses sobre el seu negoci i indústria que són més importants. Excavar a través dels seus canals socials és quasi impossible sense monitorar o escoltar paraules clau, frases o etiquetes específiques. Tindre un pols en aquestes converses l'ajuda a expandir la seua audiència principal (i arribar a audiències adjacents) molt més ràpid.
Impulsar la participació de la comunitat. Les dades d'Index mostren que el 46% dels consumidors pensa que les marques que atrauen a la seua audiència són les millors de la seua classe en les xarxes socials, per la qual cosa val la pena explorar noves maneres de captar l'atenció dels seus seguidors actuals. Això significa experimentar amb la missatgeria i el contingut. Per exemple, la teua marca promociona etiquetes i contingut generat pels usuaris?
Fins i tot una cosa tan simple com fer una pregunta pot augmentar la seua taxa de participació. Els teus clients poden ser els teus millors animadors, però només si els estàs donant alguna cosa a fer.
Dirigir el trànsit al seu lloc. Prou simple. Si està enfocat a generar clients potencials o trànsit al seu lloc web, les xarxes socials poden fer que succeïsca. Ja siga a través de publicacions promocionals o anuncis socials, vigilar les conversions i els clics en URL pot ajudar-ho a determinar millor la seua ROI de les xarxes socials.
Qualsevol combinació d'aquests objectius és un joc just i també pot ajudar-lo a comprendre millor quines xarxes abordar. En cas de dubte, mantinga la seua estratègia de màrqueting en xarxes socials simple en lloc de complicar-la amb massa objectius que puguen distraure-ho. Trie un o dos i reunisca el seu equip entorn d'ells.
2. Prenga's el temps per a investigar al seu públic objectiu
Fer suposicions és una mala notícia per als especialistes en màrqueting.
Només el 55% dels especialistes en màrqueting utilitzen dades socials per a comprendre millor al seu públic objectiu, la qual cosa el converteix en una gran oportunitat tant per als líders com per als professionals. Gran part del que necessita saber sobre la seua audiència per a influir en la seua estratègia de màrqueting en xarxes socials ja està disponible. Només has de saber on buscar.
Amb l'eina adequada, els especialistes en màrqueting poden investigar ràpidament a la seua audiència. No es necessiten coneixements formals d'investigació de mercat o ciència de dades.
Recorde: diferents plataformes atrauen diferents audiències
Prenga com a exemple la demografia actual de les xarxes socials. Aquests números parlen directament a quines xarxes ha d'acostar-se la seua marca i quins tipus de contingut publicar. Aquests són alguns punts clau per a la seua estratègia de màrqueting en xarxes socials per a 2022:
Facebook i YouTube són llocs privilegiats per als anuncis degut en part a les seues bases d'usuaris d'alts ingressos.
Les principals xarxes socials entre Millennials i Gen Z són Instagram i YouTube, la qual cosa indica la força del contingut audaç i cridaner que desborda personalitat.
Les dones superen àmpliament als homes en Pinterest, que es destaca per tindre el valor de comanda faig una mitjana de més alt per als compradors socials.
La base d'usuaris de LinkedIn està ben educada, la qual cosa la converteix en un centre de contingut detallat i específic de la indústria que podria ser més específic que el que veus en Facebook o Twitter.
No t'escampes massa. En el seu lloc, concentre's en les xarxes en les quals el seu públic principal ja està actiu.
Faça la seua tasca sobre la seua audiència existent en les xarxes socials
Encara que les dades demogràfiques anteriors li donen una idea de cada canal, què passa amb els seus propis clients? És necessari realitzar més anàlisi abans que puga determinar com són realment els seus clients socials del món real.
És per això que moltes marques usen un tauler de xarxes socials que brinda una descripció general de qui el segueix i com interactuen amb vosté en cada canal.
El panell d'anàlisi de Sprout posa la demografia de la seua audiència al capdavant i al centre. També destaca quines xarxes socials estan experimentant la major activitat, ajudant-te a assegurar-te de passar el teu temps en les xarxes correctes.
Amb l'Informe de grup de Sprout, pot veure dades de Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn i Pinterest un al costat de l'altre en un format personalitzable que es pot exportar per rang de dates i perfil.
L'informe de grups de canals creuats de Sprout l'ajuda a comparar el rendiment dels perfils en la xarxa en paral·lel.
Hi ha moltes altres fonts de dades d'audiència valuosos per a complementar els seus coneixements de xarxes socials. Això inclou les seues anàlisis de Google i correu electrònic, el seu CRM, la seua plataforma de servei al client o fins i tot els seus productes més venuts.
En última instància, tot l'anterior influirà en tot, des dels seus missatges de màrqueting fins a la forma en què abordarà el servei al client o el comerç social.
3. Establisca les seues mètriques i KPI més importants
Sense importar els seus objectius o la seua indústria, la seua estratègia de xarxes socials ha de basar-se en dades.
Això significa centrar-se en les mètriques de les xarxes socials que importen. En lloc de centrar-se en mètriques de vanitat, aprofundisca en les dades que s'alineen directament amb els seus objectius.
De que mètriques estem parlant? Consulte el desglossament a continuació:
Abast. L'abast de la publicació és la quantitat d'usuaris únics que van veure la teua publicació. Quant del seu contingut arriba realment als feeds dels usuaris?
Clics. Aquest és el nombre de clics en el seu contingut o compte. El seguiment dels clics per campanya és essencial per a comprendre què genera curiositat o anima a les persones a comprar.
Compromís. El nombre total d'interaccions socials dividit pel nombre d'impressions. Això llança llum sobre quina tan bé et percep la teua audiència i la seua disposició a interactuar.
Rendiment d'etiquetes. Quines van ser les teues etiquetes més utilitzats? Quines etiquetes es van associar més amb la teua marca? Tindre aquestes respostes pot ajudar a donar forma a l'enfocament del seu contingut en el futur.
L'informe de tendències de Twitter de Sprout mostra quines etiquetes estan més associats amb la seua marca.
M'agrada orgànics i pagats: més enllà d'un recompte estàndard de m'agrada, aquestes interaccions s'atribueixen a contingut pague o orgànic. Atés que és molt més difícil obtindre un compromís orgànic, moltes marques recorren als anuncis. Conéixer aquestes diferències pot ajudar-ho a pressupostar tant la seua despesa publicitària com el temps que inverteix en diferents formats.
Sentiment. Aquesta és la mesura de com reaccionen els usuaris al teu contingut, marca o etiqueta. Els clients van trobar ofensiva la seua campanya recent? Quin tipus de sentiment associen les persones amb l'etiqueta de la seua campanya? Sempre és millor aprofundir i descobrir com les persones parlen o se senten sobre la seua marca.
L'eina d'anàlisi d'opinió de Sprout ajuda als especialistes en màrqueting a comprendre millor l'opinió de l'audiència sobre els temes de la seua elecció.
Una estratègia efectiva de màrqueting en xarxes socials es basa en números. Dit això, aqueixos números han de col·locar-se en un context que s'alinee amb els seus objectius originals.
4. Creu (i seleccione) contingut social atractiu
No hi ha sorpreses ací. La seua estratègia de màrqueting en xarxes socials depén del seu contingut.
En aquest punt, ha de tindre una idea bastant bona de què publicar en funció dels seus objectius, audiència i identitat de marca. Probablement també se sent segur de quines xarxes cobrir.
Però, què passa amb la teua estratègia de contingut? A continuació es presenten algunes idees i inspiració que poden ajudar.
La importància d'apegar-se als temes de contingut
És probable que haja vist una publicació d'una marca en particular que s'assega com, bo, d'ells.
El to bromista i informal que fa que la presència de Discord en Twitter siga estimada tant pels usuaris ocasionals com pels moderadors és un gran exemple.
Twitter de Discord.
Des de gràfics fins a Reels i més, moltes marques confien en els mateixos formats de contingut i tocs creatius una vegada i una altra. Aquests temes poden ajudar-ho a ser més consistent i concentrar-se en una estratègia de contingut que tinga sentit.
Per exemple, pot alternar entre memes, fotos de productes i contingut generat per l'usuari mentre s'apega a un esquema de color definit. Si té dificultats per a mantindre's al dia amb totes aquestes fonts de contingut social, considere les eines d'administració de xarxes socials que l'ajuden a organitzar la seua biblioteca de mitjans i programar les seues publicacions amb anticipació.
Idees de contingut per al màrqueting en xarxes socials en 2022
Per a ajudar-lo a reduir els detalls del que ha de publicar i assegurar-se que està desenvolupant contingut innovador, ací hi ha algunes tendències de xarxes socials que ha de considerar.
Històries i publicacions
urgents Les històries no van a cap part. Aprofitant el FOMO (por de perdre's alguna cosa) dels seus seguidors, el contingut estil Stories és interactiu i no li ho pot perdre. Aquest contingut, que apareix primer en els feeds dels seus seguidors de manera predeterminada, pot ajudar el compte de la seua marca a "saltar-se la fila" i mantindre's fresca en la ment de la seua audiència.
Una publicació d'Instagram Stories de la botiga general cooperativa Eola General
Stories és especialment valuosa per a portar als seus seguidors darrere d'escena i fer que la seua feed social se senta més personal. Per exemple, considere com pot usar Stories per a cobrir un esdeveniment o portar als seus seguidors en un viatge sense que hagen de deixar la comoditat del 'gram.
Vídeo de format breu El
54% dels especialistes en màrqueting diu que el vídeo és el tipus de contingut més valuós per a aconseguir els objectius socials, i per una bona raó. El vídeo social està en auge, especialment amb l'auge de TikTok i Instagram Reels. Tant les produccions de format llarg com curt continuen dominant l'espai social en totes les plataformes a causa de la seua alta taxa de participació.
Els cinc tipus principals de contingut que els especialistes en màrqueting de contingut diuen que són els més valuosos per als objectius socials: vídeo, imatges, publicacions basades en text, històries i vídeo en viu.
A més, gràcies als avanços en el bricolatge i la producció remota de vídeo, no necessita un pressupost de producció de vídeo massiu per a tindre èxit. Tot el que necessita és una computadora portàtil o un telèfon intel·ligent i alguns trucs de l'ofici.
Publicacions que mostren el seu costat humà
Particularment important a mesura que (eventualment) eixim de COVID-19, tant el contingut personal com l'agradable han de ser la pedra angular de la seua estratègia de màrqueting en xarxes socials. No tingues por de recordar-los als seguidors als humans darrere de les teues publicacions.
Consell professional: realitze una anàlisi competitiva per a ajudar al fet que el seu contingut es destaque
Abans de començar a crear contingut, ha de tindre una bona idea del que estan fent els seus competidors.
Si bé algunes marques poden voler buscar eines d'anàlisis de competidors de tercers per a aprofundir en els números dels seus competidors, pot aprendre molt d'una simple revisió de la presència social dels competidors.
La forma més senzilla de trobar competidors és a través d'una cerca en Google. Busque les seues paraules clau, frases i termes de la indústria més valuosos per a veure qui apareix.
Després, veja com els seus canals socials es comparen amb la seua pròpia estratègia de promoció. L'objectiu ací no és imitar o robar les idees dels seus competidors. Les estratègies de màrqueting en xarxes socials de dues empreses no poden ser (o han de ser) iguals. En el seu lloc, determine què funciona per a ells i quines conclusions pot traure per a adaptar les seues pròpies campanyes en conseqüència.
Després d'identificar a alguns dels seus rivals de la indústria, pot usar eines d'anàlisis de la competència, com les que es troben en Sprout, per a comparar ràpidament l'acompliment de la competència amb el seu.
Mira el que estan publicant en Facebook. Contrast la seua participació en Twitter amb la d'ells. Descobreix com etiqueten el seu contingut en Instagram. Optimitze la seua pròpia estratègia. Esbandida i repetisca.
També pot anar un pas més enllà amb l'escolta avançada de Sprout. Amb l'escolta social, pot destacar els comentaris dels consumidors sense filtrar sobre els competidors, així com sobre els seus productes i serveis.
Obté l'avantatge addicional de descobrir converses honestes sobre la seua marca que d'una altra manera s'hauria perdut.
L'informe Competidors d'Instagram de Sprout mostra com es compara el seu rendiment amb el dels seus competidors més importants.
5. Faça que la seua presència social siga el més oportuna possible
Podria dir-se que la puntualitat és més important que mai per als especialistes en màrqueting.
No sols s'espera que publique contingut nou de manera regular, sinó que també estiga sempre "encés" per als seus seguidors.
Però no sempre pot esperar que els clients operen en el seu rellotge. La puntualitat és una tasca difícil quan no disposa de recursos o forma part d'un equip xicotet.
Vegem algunes idees per a maximitzar el seu horari i el temps que dedica a les xarxes socials.
Publica en els millors moments per a interactuar
Pregunta ràpida: quan està la teua marca disponible per a interactuar amb els clients?
És possible que veja alguns horaris recomanats per a publicar a última hora de la nit, per exemple. Però si el seu equip no és allí per a comunicar-se, de què serveix publicar en l'horari "preferit"?
En el seu lloc, intente assegurar-se que les seues xarxes socials o administradors de la comunitat estiguen disponibles i llestos per a respondre qualsevol pregunta o inquietud sobre el producte quan tuita o publica. Prenga's el temps per a revisar els millors moments per a publicar en les xarxes socials. No obstant això, és igual d'important participar després de publicar.
Millors hores per a publicar en Facebook Global 2022
I això ens porta al nostre següent punt.
Responga a les preguntes i esments dels seus clients al més prompte possible
Els seus clients volen respostes ràpides. De fet, el 47% creu que un servei al client sòlid defineix una marca de primera classe en les xarxes socials.
El que fa que una marca siga la millor en la seua classe en les xarxes socials per als especialistes en màrqueting i els consumidors.
La seua marca no pot oblidar aquests elements centrals de la construcció d'una comunitat. Es necessita esforç per a garantir que les converses o les oportunitats de participació no queden desateses.
En les xarxes socials, ganes respecte com a marca en ser present i parlar amb la teua audiència. És per això que l'atenció al client en les xarxes socials és tan important per a les marques que desitgen augmentar la consciència de l'audiència: es corre la veu ràpidament sobre un excel·lent servei.
Ja siga que estiga aprofitant un compliment o responent a una pregunta, les empreses no haurien de deixar als clients penjats. Segons la nostra investigació, les xarxes socials són el canal número 1 preferit pels consumidors per a compartir comentaris i comunicar-se amb un problema o pregunta sobre el servei. Però, sabia que la majoria dels usuaris creuen que les marques haurien de respondre als missatges de les xarxes socials en un termini de quatre hores?
Designar equips per a tasques de resposta específiques pot ajudar el seu personal a funcionar com un equip de xarxes socials ben greixat, ja siga un grup d'un o 100.
A mesura que evolucionen els algorismes socials, el contingut orgànic té cada vegada més dificultats per a arribar a la majoria de la seua audiència. L'últim que desitja fer és ignorar a aquells que s'involucren i perdre l'enviament de més a través del seu embut de màrqueting.
La safata d'entrada intel·ligent de Sprout Social consolida els missatges de totes les xarxes en un sol lloc.
6. Avalue el que funciona, la qual cosa no funciona i com continuar millorant
A hores d'ara, hauria de tindre una comprensió general de la seua estratègia de xarxes socials.
No obstant això, és important que puga adaptar la seua estratègia al llarg de l'any.
Sense una anàlisi contínua dels seus esforços, mai sabrà com li va anar a una campanya sobre una altra. Tindre una vista panoràmica de la teua activitat en les xarxes socials ajuda a posar les coses en perspectiva. Això significa mirar el seu contingut de major rendiment i ajustar les seues campanyes quan el seu contingut es deté.
No es pot negar que moltes xarxes socials són una qüestió de prova i error. Monitorar les mètriques darrere de les seues campanyes en temps real li permet fer xicotets ajustos a la seua estratègia de màrqueting en xarxes socials en lloc de canvis radicals que consumeixen molt temps.
Gran part del dret de màrqueting en xarxes socials comença sent diligent amb les seues dades. Pot ser reactiu a curt termini per a aprofitar al màxim les seues campanyes en curs i després utilitzar de manera proactiva aquests aprenentatges per a informar la seua pròxima revisió de l'estratègia.
Un informe de Sprout Social Group que compara les impressions de les xarxes socials en tota la xarxa.
Informar sobre les dades també és important per a compartir informació valuosa de les xarxes socials amb els seus companys de treball i col·legues.
Les dades del Sprout Social Index™ assenyalen que només el 15% dels especialistes en màrqueting usen dades socials per a mesurar el ROI. Incloure aquesta informació en informes regulars no sols ho fa responsable dels seus esforços, sinó que també destaca l'impacte i els resultats finals que produeix la seua estratègia social.
Amb base en les seues dades, pot avaluar millor si les seues KPI realment estan a l'altura dels objectius generals de la seua empresa o si necessiten canviar.
7. Incorpore altres departaments a la mescla
Els equips de xarxes socials tenen un avantatge únic quan es tracta de comprendre el sentiment del client. Eres els ulls i les oïdes de la teua marca en línia. Aqueixos coneixements poden fer més que només informar l'estratègia de màrqueting. Poden transformar el seu negoci.
Encara així, segons les dades d'Index, només el 39% dels especialistes en màrqueting usen dades socials per a fer costat a altres departaments.
Un gràfic que mostra les nou formes més comunes en què els especialistes en màrqueting usen les dades socials.
En 2022, els equips de xarxes socials destacats abordaran la col·laboració entre departaments amb entusiasme i intenció.
Quins departaments poden beneficiar-se de les dades socials
? La resposta curta? Tots ells. Però no mossegue més del que pot mastegar. En el seu lloc, comence on crega que pot tindre el major impacte. Ací hi ha algunes idees per a impulsar la seua estratègia.
Recursos Humans
Estem enmig d'un mercat laboral increïblement competitiu. Col·laborar amb recursos humans en iniciatives de marca d'ocupador social primer pot fer més que simplement cobrir ràpidament els llocs vacants. També pot atraure a candidats més forts i qualificats.
Vendes
Enquestem a 250 executius de negocis i descobrim que, en el futur, el 90% anticipa que les xarxes socials seran el principal canal de comunicació per a connectar-se amb els clients. Compartir coneixements socials amb la seua organització de vendes pot capacitar als representants per a treballar de manera més intel·ligent en el context de recorreguts de clients cada vegada més digitals.
Producte i marxandatge
Probablement haja rebut bastants sol·licituds de funcions o productes mentre administrava la safata d'entrada social de la seua marca. Amb una eina d'administració de xarxes socials, pot destil·lar aqueixos missatges en informació procesable per al seu producte o equips de comercialització. Aquests coneixements poden complementar la investigació del full de ruta existent, creant un pla centrat en el client que delit.
I amb això, acabem el seu guia d'estratègia de xarxes socials per a 2022 i més enllà!
Està resolta la seua estratègia de màrqueting en xarxes socials per a 2022?
Aquesta guia destaca que hi ha moltes peces mòbils per a una presència social moderna.
Dit això, armar el teu no té per què ser un fastigueig.
Si estableix objectius factibles i aborda cadascun dels passos anteriors, ja estarà molt per davant de la corba pel que fa a la seua estratègia de màrqueting en xarxes socials.
I si necessita més inspiració per a formes pràctiques de desenvolupar les seues estratègies, assegure's de consultar el nostre kit d'eines de màrqueting en xarxes socials amb plantilles i recursos. Molta sort en 2022!
ELS LÍMITS DE LA INFLUÈNCIA
Els límits de la influència en línia es mostren cada vegada més clars: la primera qüestió evident gira entorn del genuí del fenomen de la influència. L'ús de mètriques com el nombre de seguidors o de Likes va provocar l'auge de tota mena d'esquemes fraudulents, molts d'ells alimentats per les pròpies xarxes socials que els veien com una manera d'unflar artificialment les seues estadístiques. Moltes plataformes omplin artificialment de followers els comptes de les seues estreles emergents per a tractar de beneficiar-se ells mateixos com a canal de la popularitat que obtenen. Molts supòsits influencers amb milions de seguidors són, en realitat, autèntics fraus i fervents practicants del «fake it till you make it«.
La segona qüestió fonamental és entendre la naturalesa d'aqueixa influència: en molts casos, seguir a una persona és un simple fruit de la curiositat o de l'interés per una mena de contingut determinat, però no reflecteix en absolut una relació que porte a seguir a aqueixa persona en tota mena de canals, o un compromís major amb qualsevol mena de producte. L'acte de pressionar el botó «Follow» manca de conseqüències econòmiques com a tal, i precisament per aqueixa raó, comparar-lo amb actes amb transcendència sobre la butxaca és, com a mínim, un salt de fe qüestionable. El mateix seguidor que entra en tots els teus articles, que els comenta o que visualitza tots els teus vídeos no té per què comprar els teus llibres o els teus productes (si ho feren, seria ric).
Fer ràtios amb el nombre de seguidors d'una persona en xarxes socials, per tant, és manifestament imprudent: primer, perquè desconeixem la qualitat de la dada com a tal. I segon, perquè tampoc tenim clar, llevat que ho investiguem expressament, el nivell de compromís d'aqueixos seguidors. Interessar-se per uns continguts que s'obtenen generalment de manera gratuïta i a canvi de molt poc esforç no té perquè reflectir l'interés per obtindre un contingut addicional, que a més, en molts casos, pot ser relativament redundant respecte al que s'obté gratuïtament en la xarxa, o fins i tot generar una percepció d'escassa aportació de valor. Arribats a aquest punt, els seguidors que realment «segueixen» al «influencer» fins al punt d'adquirir tot aquell producte que aquest els oferisca ho fan o ben portats per un model fandom que no necessàriament es produeix en tots els àmbits, o per trobar-se amb aqueix producte en un context molt determinat, a vegades, com a resultat d'un regal.
El fenomen de la influència en la xarxa ha sigut magnificat i hipertrofiat pels marketers fins a límits absolutament demencials, i les xifres de vendes de productes venen simplement a provar-lo. Obtindre atenció en un canal gratuït i sense compromisos no té necessàriament res a veure amb obtindre vendes. El que un influencer fa o deixa de fer pot generar comportaments de molts tipus, des de la imitació o l'exemple fins a l'aspiracional, però això no es trasllada necessàriament en què anem a adquirir qualsevol cosa que aqueix influencer pretenga vendre'ns, perquè la influència reflecteix atenció, i l'atenció no es dona, es presta. Parem atenció a un influent, no li la regalem perquè faça amb ella el que vulga.
Precisament és per això que la influència genera un valor, i en alguns casos és capaç fins i tot de marcar l'agenda d'una indústria o d'un tema determinat. Però això no té necessàriament res a veure amb el número de followers que té o amb les persones que veuen els seus vídeos: té a veure amb altres coses, amb la seua capacitat de generar continguts de qualitat (entesa d'una manera molt àmplia i flexible), amb les seues possibilitats que aqueix contingut que genera siga capaç d'aconseguir als que prenen les decisions (de compra, d'opinió o fins i tot de legislació), o amb el potencial que tenen de generar corrents d'opinió.
No té res a veure generar contingut de qualitat i que aquest abast als qui de veritat estan interessats en ell, amb crear vídeos virals en TikTok, una xarxa que, per cert, converteix especialment malament. Tampoc ho té arribar a un públic amb capacitat de dur a terme accions rellevants amb fer-lo en persones molt joves les accions de les quals no van necessàriament molt més allà de marcar-se una coreogrofia o presumir en el col·legi. Els demogràfics dels seguidors, el nivell i tipus d'engagement o, en general, l'estudi seriós de la mena de contingut generat són fonamentals per a entendre el que podem o no podem esperar de la nostra associació amb un influencer determinat. És hora que comencem a estudiar i a tractar la influència en la xarxa com el que realment és, no com el que alguns voldrien desesperadament que fora.
Influir i contactar per un canal ¿nou?
El comerç electrònic és l'assignatura pendent dels sectors tradicionals. La digitalització i maximització de la informació, l'automatització dels lliuraments, l'autoritat dels marketplaces o els nous mètodes de pagament revolucionen el sector del comerç.
La imminent digitalització dels comerços tradicionals s'ha anticipat, i el consumidor que coneixíem ha canviat. Actualment, el 30% de la població compra a través de canals digitals, mentre que el 24% compra a través de telèfons intel·ligents.
El comportament del consumidor i les noves generacions
Un dels principals reptes a afrontar per part dels comerços és l'evolució del comportament del consumidor. L'experiència de compra s'ha tornat més sofisticada, complexa i immediata. La contínua connexió del consumidor es tradueix en una gran quantitat d'informació en cadascuna de les seues accions, obligant al retail a adaptar-se a la demanda d'aquesta nova generació de consumidors.
La nova generació de consumidors compta amb poder d'influència. Els joves, habituats a compartir experiències en xarxes socials s'han afermat com a motors de recomanació. El 24% d'ells troba el millor espill possible en els seus companys pròxims, mentre que només el 5% es deixa influir per celebritats.
La redefinició del concepte botiga
El creixement del canal ecommerce obliga a una reflexió en els retailers sobre la dimensió òptima de la seua xarxa de botigues. El repte és una renegociació dels costos d'ocupació immobiliària. Aquest problema només s'ha aguditzat amb l'eclosió del Covid-19 i els recels que generen els espais físics tancats i massius, aquest problema només s'ha aguditzat.
El markeplace.
El retail més col·laboratiu naix en els marketplaces. En 2019, 16.300 botigues físiques van tirar el tancament a tot el món. Amb la Covid, aquest número s'ha incrementat acceleradament. Afortunadament, els marketplaces obrin la porta a detallistes a participar de l'ecommerce sense que tinguen recursos per a crear les seues pròpies plataformes. La col·laboració és clau per a posar-se a disposició en la xarxa de tots els consumidors: els de sempre i aquells als quals no imaginaven que tindrien accés.
Més mercat publicitari durant el 2021 amb el bon contingut i la relació sostinguda
Segons Influencer Màrqueting Hub, s'espera que la inversió mundial en influencers en 2021 siga de 13,8 mil milions de dòlars, oposat als 9 mil milions de 2020. Un creixement significatiu que també es pot veure al nostre país. És evident la creixent exploració d'aquest camp a nivell local, on advertim més marques presents i major inversió en campanyes amb creadors. A diferència del que succeeix amb els mitjans massius de comunicació, la possibilitat que obri el màrqueting d'influència és la de centrar l'atenció en persones clau específiques (o tipus de persones) en lloc del mercat objectiu en el seu conjunt.
La relació entre marques i influencers també evoluciona progressivament i s'enforteix a mesura que s'observa l'impacte de col·laborar amb creadors de contingut
Hui, el 36% de les marques encara vol pagar als seus influents amb bescanvi, alguna cosa que anirà disminuint sense cap dubte. La relació entre marques i influencers també evoluciona progressivament i s'enforteix a mesura que s'observa l'impacte de col·laborar amb creadors de contingut (en oposició als qui només acumulen seguidors) a llarg termini, i el valor agregat que brinden a la construcció de marca i narrativa. Aquells que treballen i postean amb un sentit de propòsit solen generar més influència en la societat: no persegueixen només mètriques de vanitat o guanyar el malnom d'influencer, sinó que apunten a construir una comunitat sustentable en el temps, que els permeta viure d'això.
L'important és també no usar als influencers tan sols com a mitjans, ja que no són solament vidrieres per a mostrar productes, sinó partners estratègics per a comunicar missatges clau. Pensar exclusivament en abast és una lògica antiga, de quan la comunicació era unidireccional. A més de tindre arribada al seu públic target, les marques necessiten involucrar-se amb els seus consumidors, connectar-se amb ells, compartir valors i maneres de veure el món.
Com a indústria encara en desenvolupament, s'observa que els microinfluencers tenen millor engagement que els macroinfluencers i que el 56% de les marques prefereixen relacions a llarg termini amb creadors, que campanyes aïllades.
A més de tindre arribada al seu públic target, les marques necessiten involucrar-se amb els seus consumidors
Si bé Instagram i TikTok són les més importants, altres plataformes de xarxes socials també són populars per al màrqueting d'influencers. L'ús de Facebook va disminuir, YouTube es va mantindre estable en un 36%, l'ús de Twitter es va reduir entre un 7% i un 15% enguany i LinkedIn es va mantindre igual en un 16%.
No tots són èxits, el 38% de les marques diu haver sigut víctima de frau amb influencers, un número elevat però en descens, si es té en compte que l'any anterior aquesta xifra era del 68%. Comptar amb un aliat expert en la gestió d'aquest canal, que coneix als creadors, les seues dinàmiques de treball i com construir la relació professional, pot evitar aquestes decepcions
Influencers virtuals
Sempre ha resultat discutible que Instagram mostre la realitat. Les fotos que s'exhibeixen a la xarxa social aspiren a ser alguna cosa així com una versió suposadament embellida de la vida: més enllà de la selecció que ens porta a compartir uns moments del nostre dia a dia i no altres, en una acurada guionització de la nostra existència, passa que el procés de producció (el fons, el posat, l'enquadrament ...) i de postproducció (aquest filtre, aquest altre, millor els dos) va allunyant el resultat d'aquella escena que va servir com a punt de partida. I, si això succeeix amb la gent 'normal', no diguem ja amb els famosos, envoltats d'una complexa maquinària que defineix quin ha de ser la seua imatge a internet. El producte final queda moltes vegades a cavall entre la realitat i la ficció, de manera que no és tan estrany que haja acabat creuant pel camí amb altres imatges que han fet el recorregut invers, des de la ficció cap a la realitat.
Són els anomenats 'influencers virtuals', personatges generats per ordinador que relaten i presenten els seus 'vides' a través de les xarxes socials, especialment Instagram. La majoria tenen una imatge realista, sobretot si entenem com a realitat les imatges editades que contemplem habitualment en les xarxes, i alguns fins i tot han començat la seua carrera fent-se passar per persones de carn i ossos, una obstinació en què els assisteix la facilitat amb què la tecnologia actual pot substituir una cara per una altra en fotografies i vídeos.
El fenomen no és nou: la primera i més rellevant de les influencers virtuals, Miquela, va aparèixer en les xarxes a l'abril de 2016, gairebé una altra era en el temps accelerat d'internet. I, a més, hi ha precedents com Hatsune Miku, la cantant japonesa que no existeix però dóna concerts multitudinaris en forma d'holograma, en actiu des de 2007. Tot i la relativa veterania, l'impacte d'aquests personatges segueix restringit, sobretot, als joves: segons les estadístiques que maneja la plataforma HypeAuditor, la tercera part dels seus seguidors són dones d'entre 18 i 24 anys, mentre que la seua audiència es torna irrellevant més enllà de la frontera dels 35.
Miquela, que s'acosta als tres milions de seguidors a Instagram, és l'estrella més brillant en aquest peculiar univers. A l'ésser la pionera, va donar lloc a encesos debats sobre la seua condició de persona real o personatge fictici. En realitat, es tracta d'una creació de la companyia californiana Brud, però els seus responsables dinamiten les convencions a l'afirmar que Miquela és «tan real com Rihanna». La confirmació que es tracta d'un personatge no ha dissuadit als seus seguidors de dirigir-se directament a ella en els comentaris, però és que, certament, aquesta jove pigada no difereix tant de les 'celebrities' corpòries, gairebé imaginàries també en el seu abismal distanciament . Miquela publica les seues cançons en plataformes com Spotify,ha treballat per a firmes com Chanel, Prada (en directe des de Milà!), Calvin Klein, Givenchy, Vans o Samsung, ha aparegut en la llista de les persones més importants a internet de la revista 'Time', ha protagonitzat conflictes amb altres influencers virtuals, ha entrevistat a cantants 'de veritat' i fins i tot ha mantingut un romanç amb un model 'real', a més de guanyar 9,9 milions d'euros aquest any, segons les estimacions de OnBuy.
El salt a el cinema
I, per descomptat, també ha fet declaracions als mitjans. «És una bogeria com ha canviat tot des 2016. Trump ni tan sols era president encara, però hi havia una tensió i una incertesa en el món que resultaven palpables. Vaig començar el meu Instagram gairebé com una resposta a aquesta ansietat cultural (...). Volia compartir coses boniques que, amb sort, donearen forma a un món més tolerant », va explicar a 'Highsnobiety' aquesta partidària del moviment Black Lives Matter. Des de fa uns mesos, porta els seus assumptes la prestigiosa agència de talents CAA, que impulsarà el seu salt al cinema. Alhora, Miquela (o, més aviat, algun ésser humà darrere d'ella) impulsa d'alguna manera el debat sobre aquest estrany lloc que ocupa en l'espectre ontològic. Aquests dies, s'està dedicant a respondre preguntes dels seus seguidors, i un d'ells volia saber si no li sembla cruel que els seus creadors l'hagen portat a aquest món miserable. «A vegades la realitat és dura, però també pot ser màgica», li ha contestat.
A la llista de influencers virtuals destaquen, per darrere de Miquela, criatures com Imma (una japonesa de pèl rosa que arrasa al Brasil i ha treballat per a Valentino, Hermes o Ikea), Shudu (una model negra representada per The Diigitals, la primera agència dedicada exclusivament a éssers virtuals) o Noonoouri (l'aparença més propera a l' 'anime' no l'ha privat de contractes amb Valentino, Dior o Versace).
Per què? Què porta a empreses tan importants a treballar amb personatges generats amb ordinador?
«Amb ells tripliquen la implicació que suscitaria el influencer humà mitjà, a més d'aconseguir més atenció dels mitjans i mostrar-se com partidaris de la innovació. Hi ha companyies que creen influencers virtuals per expandir els seus canals d'internet sense dependre de influencers humans, imprevisibles a l'hora de captar el públic desitjat. Amb el influencer virtual, controlen millor la seua inversió i gaudeixen de la llibertat de dirigir-se al nínxol demogràfic que volen, de controlar completament la narrativa i d'obtenir l'accés directe als fans », desgrana Christopher Travers, fundador de VirtualHumans.org, Un web que documenta puntualment l'evolució d'aquest món. A tots aquests avantatges, se suma el fet que els influencers virtuals no emmalalteixen, ni estan subjectes a confinaments, així que poden seguir treballant en plena pandèmia, encara que alguns llueixen mascareta en els seus 'sortides a l'exterior'.
Travers té censats 122 influencers virtuals que considera dignes d'atenció, però està convençut que en cinc anys se sumaran «milers» de noms. «Centenars d'ells seran dobles digitals de influencers famosos i 'celebrities'. Tothom haurà sentit parlar en alguna mesura dels influencers virtuals i uns quants d'ells ja hauran aparegut en pel·lícules importants », pronostica.
TikTok és un canvi de paradigma en la segmentació de xarxes socials
Els números no donen lloc a dubtes: amb més de 115,2 milions de descàrregues a tot el món durant març de 2020, TikTok es va situar com a líder dins de les app stores a nivell global, desbancant a altres assentades com WhatsApp o Instagram; va augmentar la seua popularitat en un 98,4% respecte a març de 2019, en xifres de Sensor Tower.
Encara que l'augment massiu de descàrregues ha ampliat el rang d'edat dels seus usuaris, tal com confirmen des de la plataforma, la veritat és que el públic jove continua sent el majoritari: segons GlobalWebIndex, el 41% dels usuaris que hi ha en TikTok tenen entre 16 i 24 anys.
D'aquest fet sorgeixen peculiaritats que tenen a veure amb l'ús i el llenguatge naturals de l'aplicació. De fet, un dels principals reptes de les companyies decidides a publicitar-se o a crear comunitat en TikTok és dominar eixe codi de comunicació per a no ser percebudes com a intruses dins de la plataforma.
En aqueix sentit, ara hi ha professionals dedicats en cos i ànima a l'adaptació de la marca al llenguatge específic de TikTok. Un exemple d'això és Gaspar Blaya, Mitjà social Manager en la signatura tèxtil Pull&Bear. Gràcies a la seua visió, el compte en TikTok de la marca d'Inditex ha aconseguit un creixement de més del 300% durant l'últim any. "En apuntar-te a TikTok, has d'oblidar tot el que saps sobre xarxes socials", explica. "Has de comportar-te com un usuari més de la plataforma, deixar a un costat aqueixa imatge que es vol donar en Instagram i ser més natural, més real".
Una de les raons per les quals TikTok ha triomfat és la precisió del seu algorisme, més ajustat als interessos personals que en altres xarxes socials. TikTok sap molt bé el que t'agrada" perquè el seu IA et recomana vídeos que sap que t'agradaran i al final es torna un bucle. No et mostra de primeres el contingut de la gent que segueixes, sinó el que sap que t'agradarà.
Aquest fet pot convertir-se en una dificultat per a les companyies, però també és una oportunitat si es dona en el clau amb el to apropiat. Com a marca has d'estar present, però no ser pesat. Ací no volen sentir d'ofertes ni d'aqueixa nova jaqueta, lo que volen és veure com li queda a algú real. Les típiques campanyes superproduidesde plató ací no pinten res.
El consumidor
Arribats a aquest punt, queda la que potser és la pregunta més important: com és el consumidor menor de 24 anys, englobat en l'anomenada Generació Z? Saben el que els agrada i el que no, defensen els seus valors i es mostren tal com són. Aquests consumidors no volen que faces un post per a quedar bé sobre un tema i després te n'oblides. Volen que faces el contingut alhora que eres protagonista actiu de la causa.
Pero com s'adapta el to d'una marca a aquestes noves finestres? Pensant en els nostres públics i les possibilitats de la plataforma, sense intentar adaptar un únic contingut transversal a diferents formats. És important entendre quin és el nostre objectiu abans de plantejar qualsevol activació i evitar entrar en la moda per a crear canals buits, que es queden en repositoris sense interacció ni vida. La Generació Z trenca amb els estereotips i no se senten consumidors ni etiquetes. És una generació que vol menjar-se el món. Per exemple, en les Campanadas d'Ibai diverses marques van ser atrevides a tindre una presència de placement com Domino’s Pizza i, com estava integrat i era natural, ningú ho va rebutjar i va tindre una gran repercussió.