Xarxes

Característiques de la plataforma Instagram?

Instagram va nàixer com una plataforma per a poder compartir fotografies sense que ningú les puguera apropiar eliminant el botó dret del ratolí per a poder fer "guardar com" ni poder fer copy paste. A partir d'ahí van arribar els aficionats a la fotografia amb les característiques habituals d'eixe art: retrats, paisatges, creativitat, arquitectura. Com en qualsevol altre fenomen humà la massificació conduix a la frivolitat i superficialitat del format i ara la plataforma és bàsicament un espai per a l'expressió de la joventut adulta amb els seus valors generacionals (competició en estatus).

És propietat de Facebook/Meta que ha anat introduint canvis mentre la comunitat d'Instagram canviava des dels inicials fotògrafs fins a adolescents amb voluntat de compartir la seua vida. En cert sentit li va passar com a TikTok: Instagram era la xarxa disponible sense massa supervisió adulta.

Quins valors potencia?

 • Aspiracionisme.

 • Postureig.

 • Materialisme.

Quins continguts són més habituals?

 • Situacions de jerarquia (espais, menjars, roba, viatges... ). Es tracta de poder mostrar estatus social. Totes les xarxes aprofiten les jerarquies socials i l'estatus però Instagram ha integrat este vector com a central.

Quina és la palanca principal?

La fotografia fins ara (2022). Instagram acaba de canviar el mur per a introduir els vídeos que fins ara estaven només en la barra horitzontal.

Quins avantatatges de gestió presenta?

 • Té les millors ferramentes de gestió de privacitat.

 • Facilita molt la gestió de comunitats perquè no incentiva la discussió.

Bona plataforma per al marqueting digital.

Si bé es podria argumentar que YouTube és la millor opció, Instagram supera als dos anteriors, ja que presenta 14 vegades més participació que Facebook i 27 vegades més que Twitter. Clarament, una interacció tan alta amb la base d'usuaris destaca que rellevant és l'aplicació en la cultura social actual.

 • També presenta a persones de 18 a 34 anys com el grup demogràfic més actiu, destaca tones d'opcions tant per a la monetització com per a l'abast. La generació més jove és la que s'ha de comercialitzar, una lliçó de la qual TikTok clarament s'està beneficiant.


 • El negoci està en auge en Instagram. La plataforma genera més de 13.850 milions de dòlars a l'any sol dels ingressos per publicitat, i molt d'això prové de la gran quantitat de participació dels usuaris. Un terç de les històries més vistes en la plataforma estan relacionades amb el negoci, i entre el 15 i el 25% dels més de mil milions d'usuaris d'Insta les llisquen activament cap amunt. L'aplicació també està atraient molta atenció, ja que el 78% de totes les marques tenen punts de venda electrònics i llistats de productes. Noves empreses que busquen començar, tal vegada Instagram és el camí a seguir, sí?


 • El creixement de persones influents en la plataforma de xarxes socials s'expandeix contínuament. La infografia marca el valor de l'influencer en al voltant de $ 2,3 mil milions en 2020, la qual cosa representa un salt significatiu respecte als $ 1,7 mil milions de 2019 i els $ 1,3 mil milions de 2018. Amb un creixement d'ingressos tan ràpid i gran, no sorprén que Instagram s'estiga convertint en un centre central per a persones influents i models.


 • Els anuncis estan experimentant un gran creixement en la plataforma. Però, què ressona millor amb la comunitat d'Insta? Bé, els anuncis de fotos i vídeos són la millor opció, ja que representen el 48% de tots els anuncis en la plataforma (25% per als primers i 23% per als segons). Als usuaris els agrada interactuar amb mitjans més visuals i Instagram facilita aqueix intercanvi a la perfecció.


 • Per tant, si representa a una marca que busca generar seguidors, o simplement vol gallejar-se com un influencer, Instagram pot ser la seua millor aposta per a la fama en línia.


 • Done una ullada a aquesta infografia per a obtindre més informació: